Gratis, și tot nu vor

Acum, ori sunt eu prost, ori unii oameni, pur și simplu nu vor să se integreze. O minoritate (de fapt, cred că imediat majoritate) primește de la statul român șansa la învățământ universitar gratuit.

Din zeci de locuri oferite lor, rromii aleg să ocupe doar 3. O cifră uluitoare, dacă ne gândim la numărul lor. Ce să mai vorbim de liceu, școli sau grădinițe. Clasele pregătite pentru ei rămân neocupate.

Părinții dau vina pe situația materială, însă ajutorul social îl consumă prin baruri. Le oferi totul gratis, pe tavă și ei refuză. Cum să nu te enervezi? Își doresc respect, însă ei scuipă statul direct în față.

Fără educație veți rămâne pentru totdeauna paria societății. Știu că nu se va schimba nimic. Nu de alta, dar și aici vor rămâne ONG-urile fără o pită, însă aștept un răspuns din partea statului. Taie-le frate ajutorul social, atunci ori se pun cu botul pe labe, ori pleacă.

21 de comentarii

  1. si eu sunt de etnie Roma, si am studiat la UBM insa stiu din propria experineta ca e dificil pentru un elev/ student Rom sa faca acest pas. Unii dintre noi au asteptari de la noi insa nu vad partea cealalta a problemei… experienta pe care un elev o are in scoala generala sau chiar liceu si aici ma refer la calitatea educatiei la, situatiile de discriminare pe care le intampina, plus situatia socio-economica de acasa contribuie la astfel de decizii. Chiar in vara aceasta am fost la Baia Mare si am facut interviuri cu studenti si elevi Romi din judet pentru teza mea de masterat la Central European University in Budapesta, si am vazut ca exista eforturi din partea NGO urilor Rome si chiar a reprezentantilor politici Romi de a-i incuraja pe tinerii Romi sa mearga la universitate. Nu e o chestiune ca NU VREM, pur si simplu mediul educational si social sunt cei care au cel mai mare impact. Mai mult, cred ca stiti si voi ca a fii student implica anumite costuri… chiar daca nu ai de platit taza de scolarizare, transport, materiale, xeroxuri, si altele. Cei 3 studenti din 10 probabil sunt cei care au avut suportul profesorilor din liceu, colegilor sau al familiilor lor sau poate au fost pur si simplu mai norocosi. Cred ca problema nu este ca Romi nu merg la universitate ci ca nu avem aceleasi oportunitati de a primi o educatie asa cum ar trebui in scoala primara sau generala. Totusi, ar fi mult mai multe de spus….

  2. Ma bucur ca a comentat cineva si din partea rromilor. Asa si trebuie. Problema e asa. Aveti aceleasi drepturi ca si noi, sunteti cetateni romani. Invatamantul scolar e gratuit pana in clasa 10. Eu cred ca vina pentru nescolarizarea voastra o au parintii, care in loc sa castige un ban, asteapta doar ajutor social. Si de multe ori si acela e cheltuit pe bauturi si tigari. Bineinteles, nu generalizam, insa se poate vorbi de o majoritate covarsitoare.

  3. de ce nu studiaza romii cred ca e ceva genetic care trebuie imediat starpit, eliminat…cum si de cine asta nu mai stiu sa spun. Dar o sa caut un raspuns pe net.

  4. E o problemă extrem de delicată, un subiect care nu poate fi sintetizat în câteva rânduri. Sunt multe aspecte de luat în calcul în ceea ce priveşte integrarea socială a romilor prin educaţie. Pe lângă factorii socio-economici (sărăcia, marginalizarea, ocupaţia), familiali, culturali ş.a, există şi alte cauze. Pe de-o parte, se tot încearcă stimularea copiilor de etnie romă pentru participarea la educaţie prin programe, proiecte, şcoli amenajate, pe de altă parte, sistemul educaţional este selectiv în pofida eforturilor depuse de unele grupuri sociale pentru reducerea decalajului dintre populaţia romă şi cea care formează majoritatea. Discrepanţele care încă există provin şi din faptul că romii nu vor să fie integraţi, riscând astfel marginalizarea, şansa la o viaţă cât de cât normală.

  5. Nici nu mai stiu ce sa zic.. nu e vina statului ca incearca sa le ofere o sansa.. e vina lor ca nu profita de ea.. e vina alora din strainatate care le dau bani la intins mana… e vina mai multor institutii…:|

  6. După cum vezi, nici românii, nici statul nu-i ajută să se integreze… Bieţii de ei, oare ce ajutor le-ar mai trebui, ce drepturi nu au şi trebuie să le dăm?
    Nu-ţi face iluzii, nu pleacă nicăieri, sau pleacă doar vremelnic şi se întorc. Nimeni nu-i vrea. Nimeni nu se arată interesat să-i integreze.

  7. Eu cred ca accesul la invatamantu superior e un ajutor. Nu toti cetatenii acestei tari beneficiaza de asa ceva.

  8. n-au unde sa plece. n-au nici o sansa. ar fi cazul sa nu li se mai faca favoruri… doar asa vor mai avea o sansa

  9. Când ei s-au învăţat că stând degeaba şi cu mâna-ntinsă câştigă mai bine decât trudind pe băcile şcolilor şi apoi pe la nu ştiu ce loc de muncă, crezi că le mai arde lor de şcoală?

  10. Ei s-au integrat direct in Europa! Decat sa invete artimetica in romaneste nu mai bine cersesc in frantuzeste?Sunt de acord cu stimularea natalitatii prin ajutor social dar cu o limita; cine face mai mult de 3 copii inseamna ca e pricopsit si isi permita sa-i intretina singur si nu le-as mai da nici ajutorul pentru cei 3. Atunci n-ar mai face atatia copii doar ca sa traiasca de pe urma lor.Zic si eu…

  11. De faptul că ei câştigă mai bine cu mâna întinsă nu sunt ei vinovaţi, ci noi, fiindcă pentru români e o chestiune de onoare şi prestigiu să dea bani cerşetorilor.

  12. Javră – aici mă refer la majoritatea care pleacă la cerşit, şi la furat. Tu ai integra nişte oameni care vor să câştige bani, din cerşeala şi din furăciuni?
    Dacă vor să fie acceptaţi ar trebuie să-şi schimbe stilul de viaţă, şi să pună mâna să muncească cinstit că restul oamenilor. Dacă toţi am fura, şi toţi am cerşi, înseamnă că toţi vom trăi în lux, iar sărăcia ar mai fii doar un basm.

  13. Pe cei din africa care îşi câştigă existenţa, din pescuit şi din natură, îi mai favorizează cineva cu ajutorul social ca în românia?

2 trackback-uri / pingback-uri

  1. Gratis si tot nu vor
  2. Retrospectivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*