Colonia Pictorilor

colonia pictorilorLa ora actuală, orașul de pe Săsar e cunoscut, în mod special, pentru incidentul cu cianură, pentru zidul segregației și pentru primarul Cherecheș. La începutul secolului XX, acest oraș era cunoscut, în primul rând, datorită unei școli de pictură de renume mondial. Aici au pictat mari maeștri ai pensulei.

Cerul albastru și împrejurimile orașului au făcut repede un punct de atracție din acest mic oraș minier. De-a lungul anilor, au venit zeci de pictori în Baia Mare. Astfel, s-a hotărât construirea unei clădiri care să adăpostească materialele pictorilor, dar, în același timp, să fie și un loc al creației.

Din păcate, clădirea a ajuns într-o stare deplorabilă, nu a fost renovată din momentul construcției. S-a mai intervenit pe ici-colo, însă clădirea are nevoie urgentă de o nouă imagine. Totuși, anul trecut s-a realizat intrarea principală în Colonia Pictorilor și s-a plantat un gard viu, care înconjoară acest loc cu încărcătură artistică.

Orașul nostru este în continuare un reper pe planșa artistică din România, iar asta o știu bine și cei de la UAP(Uniunea Artiștilor Plastici), cât și cei din administrația locală. Cu o investiție am putea crea un nou centru artistic, unde să se dezvolte atât artiștii locali, cât și unii dintre artiștii internaționali. Vestea că se vor începe lucrări de renovare la Colonia Pictorilor nu poate decât să ne încânte, investiția asta este una dintre cele mai binevenite.

Orașul nostru ar trebui să facă orice pentru a-și crea o imagine pozitivă. Astfel, prin promovarea valorii artistice a orașului, atât pe plan național, cât și internațional, avem doar de câștigat. Turismul cultural este prea puțin cunoscut la noi, însă statele dezvoltate câștigă bani frumoși din asta. Nu văd de ce nu am face-o și noi.

Sperăm ca anul acesta lucrările de reabilitare să fie finalizate, clădirea să își recapete culoarea de altă dată, parcul să aibă alei noi, iar artiștii să profite de renumele orașului.

Foto aici.

17 comentarii

  1. Sper să nu-mi sară nimeni în cap, dar mie îmi place parcul ăla exact așa cum e, neîngrijit și cu un aer misterios. Asta nu înseamnă că n-ar trebui să înceapă cineva să se ocupe și de el :).

  2. In orasul parintiloe mei era un loc frumos, un fel de piata, unde sa adunau batranii sa joace sah si table. Era pitoresc. Au daramat locul, acum e o ruina.

  3. Pacat ca trebuie sa treaca atata timp pana sa se ocupe si de adevaratele valori…

  4. Asta ar fi minunat pentru Baia Mare. O singură dată am fost şi mult mi-a plăcut oraşul în zona centrală. Era vară, terasele erau pline, o atmosferă animată, tare plăcută.
    Ai dreptate cu turismul cultural, la noi nu se prea fac asemenea programe, dar cu siguranţă vor începe. Piaţa este şi aşteaptă! 🙂

  5. Nu stiu cum arata colonia artistilor inainte sa fie un parc paraginit, dar ideea imi place foarte mult. Am mai vazut doua colonii, tabere de sculptura de fapt, abandonate si el de ceva vreme, dar nu paraginite si mi se pareau niste locuri frumoase, pline de.. feng-shui :). In ultima vreme nu mai sunt bani nici pentru chestiuni de subzistenta, darmite pentru colonii de artisti.

  6. Am văzut că au început să-l amenajeze şi e o idee bună. Oricât de feng-shui ar arăta în formă sălbatică, eu prefer să fie amenajat 🙂

1 trackback / pingback

  1. Artă în natură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*